Επιπλοκές Σκληροθεραπείας


Οι επιπλοκές μετά από σκληροθεραπεία είναι αρκετά σπάνιες. Η πιο συχνή από αυτές αφορά την εμφάνιση σημαδιών ή άλλων βλαβών στο δέρμα. Η αντικατάσταση των αντιαισθητικών φλεβών από αντιαισθητικά σημάδια στο δέρμα δεν είναι καθόλου ευχάριστο γεγονός. Ευτυχώς, η τεχνική και η μέθοδος που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της σκληροθεραπείας από τον ιατρό μπορεί να μειώσει την συχνότητα της εμφάνισης τέτοιων επιπλοκών. Επιπρόσθετα, ακόμη και στις σπάνιες περιπτώσεις που δημιουργούνται μικρά σημαδάκια, με την πάροδο του χρόνου αυτά εξασθενούν.

Πρόκειται για την ανάπτυξη καφεοειδών σημαδιών στο δέρμα, στις περιοχές που υποβλήθηκαν σε σκληροθεραπεία. Μερικές φορές έχουν το σχήμα των φλεβών που υπήρχαν στην περιοχή. Κύριος παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση υπέρχρωσης είναι  η προδιάθεση του δέρματος και η έκταση των φλεβών.

Ησυχνότητα εμφάνισης είναι 2-3%Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα σημάδια της υπέρχρωσης δεν είναι μόνιμα αλλά σταδιακά ξεθωριάζουν. Αυτά που παραμένουν μετά από την πάροδο ενός έτους, όμως, είναι συνήθως μόνιμα.

Εμφάνιση νέων, λεπτών ευρυαγγειών (Telangiectatic Matting)

Πρόκειται για την εμφάνιση νέων, ιδιαίτερα λεπτών ευρυαγγειών σε περιοχή που υποβλήθηκε σε σκληροθεραπεία. Η συχνότητα εμφάνισης είναι 1-2% περίπου και εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τύπο του δέρματος. Συμβαίνει συχνότερα σε πολύ λευκά δέρματα. Έχει επίσης διαπιστωθεί και ένας βαθμός συσχέτισης με την λήψη οιστρογόνων καθώς και με το αυξημένο σωματικό βάρος. Συνήθως οι νέες αυτές ευρυαγγείες εξαφανίζονται σε διάστημα 3 έως 12 μηνών. Οι ευρυαγγείες που επιμένουν μπορούν να υποβληθούν εκ νέου σε θεραπεία – συμπληρωματική σκληροθεραπεία και διαδερμικό Laser.

Δερματική νέκρωση


Η ανάπτυξη νέκρωσης στο δέρμα σε περιοχή που υποβλήθηκε σε σκληροθεραπεία είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή <1%. Το έλκος έχει συνήθως μικρές διαστάσεις, είναι επώδυνο και η επούλωσή του καθυστερεί.  Έκχυση του φάρμακου εκτός της φλέβας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη έλκους. Η προσεκτική και σωστή τεχνική μειώνει σημαντικά την εμφάνιση αυτής της επιπλοκής. Με κατάλληλη όμως θεραπεία αυτά τα έλκη αντιμετωπίζονται χωρίς να μένει πίσω κάποιο μόνιμο σημάδι.
Αλλεργικές αντιδράσεις

Η εμφάνιση αλλεργίας στα σύγχρονα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη σκληροθεραπεία είναι εξαιρετικά σπάνια (ποσοστό <0.01%).


Η σκληροθεραπεία είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος θεραπείας των ευρυαγγειών. Είναι εξαιρετικά ασφαλές, και οι σπανιότατες επιπλοκές είναι «αισθητικού» τύπου (δεν είναι απειλητικές για την υγεία και την γενική κατάσταση του ατόμου)

Φλεβικές ΠαθήσειςΠου θα μας βρείτε

Λεωφόρος Λευκόθεου 20 / Τ.Κ. 2054 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22469000,22469080,22469093, 

FAX 22469087

Ανδρέα Αβρααμίδη 55-57 / Τ.Κ. 2024 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22200300

Ψαρών 10 / Τ.Κ. 2408 

Εγκωμη, Λευκωσία, Κυπρος

ΤΗΛ. 22502000

Νίκου Δημητρίου 43 / Τ.Κ. 6031 

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24816500

Ραφαήλ Σάντη 17  

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24631666, FAX  24821481


Χρήσιμες Πληροφορίες

Συνεργασία με κλινικές